“Ondernemen met impact ”

,

Extra uitdaging. Leerzame tips voor een mooie toekomst. Een actieve kennismaking met een nieuwe, andere manier van ondernemen én een plus op je cv. Hier hadden 60 studenten en docenten van HAS Hogeschool in Den Bosch, en een aantal medewerkers van OndernemersLift+ wel oren naar! En dus volgden zij in de periode oktober 2015 - januari 2016 de masterclass Impactgedreven Ondernemerschap.

Wat is impactgedreven ondernemerschap?

Goed doen voor de wereld en daarbij geld verdienen, dat is impactgedreven ondernemen. ‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’, dat idee. Omdat de sociale onderneming wereldwijd oprukt en termen als duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen niet meer weg te denken zijn, besteedt HAS Hogeschool bewust aandacht aan het ontwikkelen van de competentie sociaal ondernemen. Of het nu gaat om armoedebestrijding, duurzame energie, fair trade, voedselverspilling of stadslandbouw; bij het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken draait het allemaal om maatschappelijke vernieuwing en innovatieve oplossingen, gecreëerd met maatschappelijke én economische waarde als uitgangspunt. Het direct meenemen van milieutechnische, sociale en economische factoren is de nieuwe standaard.

 

Een andere kijk op de wereld

Onder leiding van HAS docenten Jos Wesselink, Marjo Baeten en Susan van Dijk en met ondersteuning van OndernemersLift+ en het NIB leerden de deelnemers op een interactieve manier over de theorie én de praktijk van impactgedreven ondernemerschap. Ervaren ondernemers vertelden hun verhaal en vaak was het iets in hun (privé of zakelijk) verleden wat ze getriggerd heeft een ander type ondernemer te worden. “We hebben gezien dat je op meerdere manieren kunt ondernemen, en vooral dat achtergestelden uit de samenleving ons kunnen helpen om verder te komen. Deze masterclass gaf me een andere kijk op de wereld”, vertelt deelnemer Albert v.d. Heuvel. “Ik vond het mooi om te horen en zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid, duurzaamheid en business prima samengaan in sociaal ondernemen”, voegt Maarten van Eeuwijk hieraan toe.

 

Veelbelovende resultaten

Uit een afgenomen enquête onder de deelnemers blijkt dat bijna iedereen elke avond stuiterend naar huis ging met een flinke dosis positieve energie. De masterclass heeft sommige studenten geïnspireerd tot het kiezen van een bepaalde afstudeerrichting of om later een onderneming te starten. “We hebben ook de docenten geraakt en hopen van harte dat ze dit meenemen naar het onderwijs”, vertelt Jos Wesselink. “Nederland kan hierin wel een inhaalslag gebruiken, vergeleken met andere landen.” Mario Baeten en Susan van Dijk vullen hem aan. “Er zijn al kleine spin-offs ontstaan uit deze masterclass. Zo wordt gekeken of de eetwagon van ondernemer Kervezee in Den Bosch ook gerealiseerd kan worden en wordt het verhaal van Anne-Marie Rakhorst in het onderwijsprogramma opgenomen. Ook wordt sociaal ondernemen als thema opgenomen in onze 3e jaars minor ‘proeven aan ondernemerschap’. Hier worden wij erg blij van!”

 Masterclasses bij HAS Hogeschool

Het fenomeen masterclass is niet nieuw voor HAS Hogeschool. Al vanaf 2012 worden er, in reeksen van vier tot zes inspirerende avonden, diverse thema’s behandeld. Zo kwamen eerder de thema’s ‘Metropolitan Food Security’ en ‘Transitie in Agro&Food’ voorbij. Steeds weer worden er externe sprekers en vernieuwende real life projecten bij betrokken, zodat de masterclasses een proeftuin zijn voor studenten en een inspiratie voor docenten om het onderwijs te verrijken met aandacht voor maatschappelijk relevante competenties. De deelnemers, studenten en docenten, krijgen geen vergoeding in credits, studiepunten of anderszins, maar kiezen vanuit hun hart voor inspiratie en verbinding. En dat maakt het extra mooi!

Ook deelnemen?

Dat er nu 60 personen zijn geïnspireerd, is natuurlijk heel mooi. Maar het kan nóg mooier! Deze masterclass gaat dan ook zeker weten een vervolg krijgen na de zomer van 2016. Wil je als ondernemer deelnemen of ben je anderszins geïnteresseerd? Houd de website van HAS Hogeschool (link) in de gaten!

Onze betrokken kennispartners

De drijvende kracht achter het Kennisportaal en OndernemersLift+

Deel deze pagina